Kan e-cigg få dig att sluta röka?

E-cigg marknadsförs idag som ett sätt för rökare att sluta röka. Men forskning tittar på om det verkligen är till hjälp.

– Detta är mycket tveksamt. Snarare kan vi se att det är svårare att sluta röka med e-cigg än utan, säger Barbro Holm Ivarsson, psykolog mot tobak.


Det finns idag ett stort behov av att sluta röka. Där e-cigaretten marknadsförs som ett hjälpmedel för detta – ett tobaksfritt alternativ som ser ut som en cigarett, ger rök som en cigarett och ger nikotin som en cigarett.

Men flera studier, bland annat statistik från amerikanska sluta-röka linjen, visar att det går sämre att sluta röka med e-cigg än utan e-cigg. Enligt forskningsresultaten har du som slutar röka med hjälp av e-cigg 33 procent mindre chans att lyckas.

e-cigg

På tandvårdsmässan Swedental visar Barbro Holm Ivarsson, psykolog mot tobak, forskningsresultat om e-cigaretten.

– Många tänker att man med hjälp av e-cigg trappar ner med sina riktiga cigaretter, men detta skjuter bara upp ett eventuellt rökstopp, säger Barbro Holm Ivarsson, psykolog mot tobak, på en föreläsning på tandvårdsmässan Swedental.

Hon menar att många väljer att kombinera sitt rökande med e-cigaretten och på så sätt trappa ner. Men att en halvering av sitt tobaksintag inte ger så stor skillnad i hälsosynpunkt.

– Du har samma risk för hjärtsjukdom och cancer trots att du halverar ditt rökande. Den enda cancerformen du minskar risken för är ungcancer. E-cigg förhindrar därför människor att sluta helt då du invaggas i en falsk trygghet.

Inkörtsport istället för hjälp att sluta

Dessutom menar Barbro Holm Ivarsson att e-cigaretten istället kan vara en inkörtport mot tobak.

– Det finns e-cigaretter med olika godissmaker, med musik, med bluetoot och e-cigaretter som ser ut som jointar. Det är väldigt tydligt att e-cigaretten riktar sig mot ungdomar och inte till vuxna personer som vill sluta röka.

Enligt studier har 20 procent av alla ungdomar mellan 15-18 år testat e-cigg det senaste året. Där 30 procent aldrig tidigare rökt en cigarett.

Så hur gör du då om du vill sluta röka?

Enligt Barbro Holm Ivarsson ska du sätta ett stoppdatum, kasta alla tobaks-produkter den dagen och använda nikotinläkemedel vid behov.

Om du behöver hjälp med att tackla svårigheter längst vägen kan du kontakta din vårdcentral, tandvården eller sluta-röka-linjen.